Золотий елемент активного життя

     Організм людини не може обійтися без жирів. На жаль, сьогодні багато хто не розуміють, які жири можуть завдати шкоди здоров'ю, а які є нашими першими помічниками. У чому різниця між корисними і шкідливими жирами і яким чином вони впливають на людину? Розберемося детальніше.

    Жирні кислоти бувають двох видів: насичені і ненасичені. Насичені (або гранично жирні) кислоти в основному зустрічаються в продуктах тваринного походження, рідше рослинних:

  • вершковому і пальмовій оліях, маргарині,
  • свинячому салі, яловичому жирі, вареній ковбасі,
  • збитих вершках.


     Насичені жири служать джерелом енергії, а також необхідні для синтезу гормонів і засвоєння вітамінів. Однак надмірне вживання продуктів, багатих насиченими жирами, може призвести до ожиріння. У сучасних умовах, коли людина переїдає, необхідно прагнути до зниження цих кислот у своєму раціоні. До того ж, потрапляючи в кров, молекули насичених жирів можуть зв'язуватися один з одним, що призводить до утворення холестеринових бляшок в артеріях.
      Продукти, що містять ненасичені жирні кислоти, вважаються більш корисними. Вони складаються з великих молекул, які не будують з'єднання в крові і безперешкодно проходять через артерії.

ОСНОВНІ ПЕРЕВАГИ НЕНАСИЧЕНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ:

  • Знижують рівень «поганого» холестерину і тригліцеридів, що призводить до зменшення ризику виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Містять вітаміни А, 0, Е, необхідні для підтримки здоров'я.
  • Мають протизапальну дію.
  • Знижують артеріальний тиск і ризик розвитку ракових захворювань.
  • Покращують стан волосся і шкіри.
  • Поліпшують текучість крові.


     Корисні ненасичені жири не синтезуються в організмі вони поступають в нього з їжею. Недолік цих жирів може призвести до збоїв в організмі і, як наслідок, до серйозних хронічних захворювань.

КИСЛОТИ ОМЕГА 3 І ОМЕГА 6

     У харчових продуктах поліненасичені жирні кислоти представлені двома основними класами кислотами омега 3 і омега 6. Основне джерело омега 6 кислот рослинні олії, тоді як кислоти омега 3 містяться переважно в морській рибі, а також в лляній олії. У чому цінність цих кислот для організму? Поліненасичені жирні кислоти омега 3 і омега 6 становлять основу клітинних оболонок. Корисні омега-3 жири захищають внутрішні органи, сприяють зниженню в'язкості крові, зменшують ознаки запалення суглобів. Від них залежать пружність шкіри, міцність нігтів і навіть здатність до дітородіння. Завдяки своїй здатності регулювати жировий обмін вони незамінні в боротьбі із зайвою вагою. Омега 3 кислоти є сильними антиоксидантами, сприяють збереженню молодості. Велику цінність вони представляють для вагітних жінок: при нестачі цих жирних кислот мозок і сітківка плода не можуть нормально формуватися.
     Однією з найбільш цінних омега-6 кислот є гаммалиноленовая. Її достатня кількість в організмі сприяє зменшенню прояви ПМС, покращує стан нігтів і волосся.
     В даний час вченими доведено, що в оптимальних умовах кислоти омега 3 і омега 6 повинні надходити в організм приблизно в рівних пропорціях. Однак сьогодні раціон більшості людей збіднений омега-3 кислотами.
   
  Це відбувається з кількох причин:

  • збільшення споживання олій, багатих омега 6 кислотами (соняшникової, кукурудзяної, кунжутної),
  • зменшення споживання олій, багатих омега-3 кислотами (конопляного, соєвого),
  • збільшення споживання гідрогенізованих жирів (маргарину, спредів тощо), які не містять омега-3 кислоти,
  • поява штучно вирощеної риби,
  • сучасна обробка злаків, в результаті якої вони позбавляються серцевини (зародка), багатої корисними жирами.

     Подібні зміни в харчуванні людини негативно позначаються на здоров'я різних систем організму. Зокрема, якщо мозок не отримує достатньої кількості необхідних жирів, його структура починає змінюватися. Це може призвести до ряду відхилень: агресії, аутизму, хвороб сітківки, затримці розвитку, інсульту та інших небезпечних захворювань.
      Щоб уникнути дефіциту корисних жирів, важливо включати в свій раціон їжу, багату кислотами омега 3 і омега 6. Також сьогодні розроблено технології отримання недорогих концентратів поліненасичених жирних кислот, уживаних у вигляді біологічно активних добавок до їжі.
                                                                                                       
                                                                                                                                      Siberian Health International